Toplaşmak için ilkokul arkadaşları ile de ortaokul arkadaşları ile de yaptığım denemeler başarılı olmadı. Katılımlar üç beş kişiyi geçmedi. 50-60 yıl gibi çok uzun bir aradan sonra kişiler arasında hiç bir bağlantı kalmıyor. Arkadaşının ismini hatırlasa bile simasını gözönüne getiremeyince ilgi kayboluyor. Fakülte toplantılarında bizim yaptığımız gibi beş yılda bir toplanılırsa birbirlerini hiç tanımayan eşler bile kaynaşıyor.
Bu konuda başarılı iki örnek Barbaros İlkokul'umuzda mevcut. Emine Doğancı'nın ilk öğrencileri ile Pakize Erkan'ın ilk öğrencileri. Son yıllara kadar belli bir sayıda öğrenci, ara ara bir araya gelmişler. Bu da ilişkilerinin kaybolmamasını sağlamış.
Emine Doğancı'nın öğrencileri Barbaros İlkokulu 1953 mezunları.
Pakize Erkanı'nın öğrencileri Barbaros İlkokulu 1956 mezunları.
YKL'NİN TARİHÇESİ
MKL Müdürleri
Gazete Küpürleri
YKL ve MKL'de asılı olan müdürlerimiz panolarını karşılaştırınca ve gazete küpürlerini inceleyince bazı saptamalar yaptım:
Açılış yazısından da anlaşıldığı gibi okul önce Yenimahalle Ortaokulu olarak açılıyor. Okulun kuruluşu sırasında barakalarda eğitim verilirken kısa bir süre (01.11.1953-01.02.1954) Leman Ongan müdürlük yapıyor
Yeni bina açıldıktan sonra Rıza Onaran müdür oluyor ve 7.10.1957 tarihine kadar görev yapıyor. 1954-55 öğretim yılında ortaokula 500 öğrenci kaydı yapılıyor. 1956-57 yılında binaya kat eklenmesi liseye dönüştürülmesi planlanıyor. Daha sonra müdür olan İbrahim Cengiz de 6.10.1959 tarihine kadar ilk görevini sürdürüyor.
1957-58 ders yılı dönemimde karnemde "Yenimahalle Kız Lisesi", 1958-59 ders yılı karnemde "Yenimahalle Lisesi" ismi kullanılmış. Daha sonra da okulun ismi "Halide Edip Lisesi" oluyor.
1956 yılında eğitime başlayan gene Barbaros İlkokulu'ndan gelen Pakize Erkan'ın öğrencileri de mezun olduktan sonra Ankara'da liselere gidiyorlar fakat üç ay kadar bir süre okuyup yeni açılan Yenimahalle Erkek Lisesine geliyorlar ve lisenin ilk başlayan öğrencileri oluyorlar. Lise ikinci sınıfa da öğrenci alınıyor. Onlar da iki yıl sonra ilk mezunlar oluyorlar.
Açılışta Yenimahalle Erkek Lisesi adı sonra kısa bir süre için 27 Aralık Lisesi oluyor, ve sonra da Mustafa Kemal Lisesi olarak değiştiriliyor.
6.10.1959 tarihinde Yenimahalle Erkek Lisesi açılırken iki lisenin birlikte müdürlüğü Necip Aşkın'a veriliyor. O da 24.08.1960 tarihine kadar görevini yaptıktan sonra iki okula da ayrı ayrı atanan İbrahim Cengiz ve Yavuz Konnolu'ya görevini devrediyor. Bu sonuçlara okullarda asılmış olan panoları inceleyerek vardım.
FACE GRUBUMUZ
Face grubumuzu kurarken YKL'de 1957 yılında ortaokula başlayan I-A sınıfını toplamayı düşünmüştük. Giderek 1960 yılı öncesi YKL'de okuyanları hedef aldık ve katılımı 35 kişiye kadar çıkardık. Öğretmen çocuklarında eski fotoğraf ve belgelerin olması grubu onlarla zenginleştirmenin doğru olacağı fikrini doğurdu.
Resim ve Sanat Tarihi öğretmenlerimiz Saim Onan ve Necla Onan'ın kızı ve oğlu ilk destekçilerimiz oldular. Sergülen Onan Dervişoğlu 'nun grubumuza kazandırdığı Fransızca öğretmeni olan Hikmet Özçelik öğretmenimizin kızı Handan Özçelik de grubumuzu canlandırdı. Üç öğretmenimiz de müdür muavinliği yapmışlardı. Gene Resim ve Sanat Tarihi öğretmenimiz Lütfiye Böke'nin kızı Sibel Böke Tenbekçi ve Oya Armay'ın çabaları ile bir hafta gibi bir zamanda 75 kişiyi bulduk.
Öğretmenlerimizin verdiği ders, eş ve çocuklarının isimlerini içeren biir listeyi fotoğraflı olarak hazırlarken, onları grup fotoğraflarında isimlendirerek yaşatmayı görev edindik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder